Tuntumaa mittaamassa, osa 2: Havaintoja valmentajan näkökulmasta

Mittasimme tuntumaa useassa eri osassa, eri kehitysvaiheessa olevilla ratsukoilla ja pyrimme tarkastelemaan mittauksesta saatua hyötyä useasta eri näkökulmasta. Meille ja yhteistyökumppaneillemme on erityisen tärkeää, että mittaus ei saa häiritä hevosta. Pilottimittauksen toteutetaan yhteystyössä valmentaja Susanna Lemströmin kanssa. 

Mittausten toisessa osassa arvioimme datan hyödyntämistä valmentajan näkökulmasta. Mittausten ensimmäisen osan havainnot löytyvät täältä. 

Reaaliaikainen näkymä antaa lukemat ratsastajan ohjastuntumasta kummankin ohjan osalta erikseen. 

Nopeampi apu 

Ratsastajan jäädessä vetämään, valmentaja pääsee puuttumaan tilanteeseen nopeammin kuin silmämääräisesti arvioimalla. Kun pyyntö tulee oikeaan aikaan, hevosen on helmpompi toteuttaa ratasatajan ohjeita. Ja myös ratsastajan on helmpompi ratsastaa, kun ohjeet tulevat optimaalisesti oikealla hetkellä. Oppilas oppii tunnistamaan tarkemmin itse, milloin on oikea hetki vaikuttaa hevoseen. Milloin pitää myödätä tai missä vaiheessa hevosta voi tietoisesti tukea hieman enemmän, kuin mitä normaalituntuma vaatisi.  

tuntuman antaminen 

Valmentaja puhuu usein tuntuman antamisesta. Kevyt tuntuma ei siis tarkoita löysää ohjaa. Usein kuumille hevosilla ongelma voi olla luotiviivan alle painuminen, eli hevonen tulee "tyhjäksi" edestä. Termiä "tyhjä" käytetään, kun tuntuma ei toteudu oikein, vaikka hevonen tuntuisikin kevyeltä, mutta liikkuu käyttäen vääriä lihaksia. Tällaisia tilanteita päästään korjaamaan ennakoivasti, sillä sensorien avulla valmentaja näkee reaaliaikaisesti kun tuntuma alkaa häviämään. Silloin ratsastetaan enemmän tehtävää istunnalla ja pohkeella. Aikaisemmin valmentaja näkee hyvän tuntuma vasta siinä vaiheessa kun hevonen työskentelee siinä tyytyväisenä. Datan avulla valmentaja pystyy ohjeistamaan ratsastajaa antamaan hevoselle pidempään, rennommalla kaulalla liikkumisista varten pidempää ohjaa. Ilman että tuntuma katoaa, mutta hevoselle annetaan tilaa liikkua tuntuman kanssa. 

Visualisoidun datan avulla valmentaja pystyy todentamaan oppilaalleen paremmin milloin tuntuma on sopiva tälle ratsukolle. Tuntuman vahvuudelle ja tasaisuudelle saadaan lukuja, jotta ratsastajan on helpompi ymmärtää, mitä valmentaja tarkoittaa puhuessaan tuntuman antamisesta, pitämisestä ja myötäämisestä. myös kehittymistä voidaan seurata valmennuskertojen välillä helpommin. 

Lisätietoa Hevosen hyvinvoinnin mittausteknologiat -hankkeesta 
Minna Tiermas 
+358 40 861 86195

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.