Miksi hyvä ilmanlaatu on tärkeää?
Hyvä talli-ilma edistää hapenottokykyä ja parantaa siten suorituskykyä. Hyvän talli-ilma ehkäisee hengitysteiden sairauksien syntymistä ja mahdollistaa mahdollisimman hyvä olosuhteet palautumiselle.
Liian lämmin ja kostea talli edistää homeitiöiden kasvua ja altistaa hengitystiesairauksille, sekä ilman epäpuhtaudet laskevat vastustuskykyä.
Yleiset suositukset Suomessa ja kansainvälisesti
Yleisesti suositeltava hevostallin lämpötila tulisi olla +5-+10 asteen välillä. kosteusprosentti voi tallissa olla maksimissaan 60-65 %. Näihin lukuihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota talleissa, joissa seinät ovat betonia tai karsinoiden seinät ovat kattoon saakka edes joiltain osin umpinaisia. Näin ilman vaihtuvuus ja kierto on heikompaa kun aukkoja ei ole. Monesti näissä tilanteissa karsinasta tehdyistä mittauksista saadaan erilaisia lukuja kuin esimerkiksi käytävältä mitattuna. Tästä syystä on tärkeää suorittaa mittaus useasta eri pisteestä kokonaisuuden ymmärtämiseksi. Hevonen viettää ison osan vuorokaudesta karsinassaan ja tuottaa myös itse lämpöä, joten mittaamisen toteuttaminen oikeasta kohdasta on tärkeää luotettavien lukujen saamiseksi.
Talli-ilman mittaamisen hyötyjä
Hevonen viettää Suomessa keskimäärin noin puolet vuorokaudesta karsinassaan, joten on tärkeää tietää, että tallissa on hyvä ilmanlaatu. Mittaamalla voidaan seurata ilman lämpötilaa, -kosteutta tai -painetta reaaliajassa fyysisesti mistä päin tahansa. Tietoa saadaan useasta eri pisteestä mitattuna ja näin saadaan tarkkaa tietoa, millaista ilmanlaatu on hevosen yhdessä tärkeimmistä elinympäristöistä, eli tallissa. Mikäli hevonen asuu perinteisen karsinatallin sijaan esimerkiksi pihatossa, on tärkeää huolehtia myös pihattohevosten makuuhallin ilmanlaadusta. Mittaamalla voidaan seurata lämmön kehittymistä esimerkiksi yön aikana niin, ettei lämpö nouse liian kuumaksi tai laske liian alhaiseksi. Liian alhainen lämpötila talvella voi johtaa esimerkiksi putkien jäätymiseen. Reaaliaikainen mittaustieto mahdollistaa myös nopean reagoinnin. Mikäli ilmanvaihtoon tehdään muutoksia, muutosten vaikutukset nähdään reaaliaikaisesti. Pidemmän aikavälin mittauksella pystytään myös ennakoimaan, kun tiedetään ilmanlaadun muutokset pidemmällä aikavälillä.