Hevosen juominen ja liikkumisen määrä talven kynnyksellä

Hevosen juominen ja liikkumisen määrä talven kynnyksellä

Toteutamme pienimuotoisia käytännönmittauksia tutkimushevosemme Harrin avulla. Tavoitteemme on kerätä dataa hevosen hyvinvointiin vaikuttavista asioista. Osan mittauksista toteutamme hyödyntäen olemassa olevaa teknologiaa, kehitteillä olevalla anturitekniikalla ja osan mittauksista voimme toteuttaa edelleen manuaalisesti mittaamalla. Tässä käytännönmittauksessa hyödynsimme GPS-Trackeria sekä kiihtyvyysanturia. Juomista mittasimme manuaalisesti iltaisin. Blogikirjoituksen lopussa on linkki meneillään olevaan Hämeen  ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen älyjuomakuppi-yhteishankkeeseen. 

Mittasimme Harri-hevosen liikkumista ja juomista kahdessa osassa. Harri ulkoilee yhdessä toisen hevosen kanssa isolla, kolmesta eri lohkosta koostuvalla alueella noin 12 tuntia päivässä. Ensimmäinen mittausjakso toteutettiin ennen pakkasien saapumista ja maan jäätymistä. Hevosten ulkoilualue oli suhteellisen iso ja hyväpohjainen, eli upottavaa kuraa ei juurikaan ollut. Toistimme mittauksen talven ensimmäisinä päivinä, eli kun maa oli jäätynyt, mutta lunta ei vielä ollut. Silmämääräiset ja mitatut erot olosuhteissa:  

ennen pakkasta 

  • ilmankosteus jopa 90-100% (kosteusprosentin saavuttaessa 100%, kosteus muodostuu pisaroiksi pinnoille) 
  • päivälämpötila +3-+5, yölämpötila -1-+3 
  • märkä maa, pohja osin hieman upottava 
  • sula vesi tarjolla koko ajan tarjolla 

pakkasen saavuttua 

  • ilmankosteus noin 50-80% välillä 
  • päivälämpötila pakkasta -7 asti, yölämpötila pakkasta -11 asti 
  • kuiva maa, jäätyneet epätasaisuudet maan pintarakenteissa
  • juomaveden jäätymisen riksi, mikäli ei lämmitettävää vesiastiaa ulkona. (myös kannellinen ja eristetty astia voi toimia tiettyyn pakkaslukemaan saakka) 

Syksyn ja alkutalven sanotaan olevan hevosille vaikeaa aikaa olosuhteiden muuttuessa radikaalisti. Erityisesti vastavaivoja voi esiintyä syksyisin, joista yksi yleisimmistä on kaasuähky. Ilman lämpötila kylmenee ja kuivuu, sekä ulkoilualueiden pohjat jäätyvät. Olosuhteet muuttuvat ja hevoselle asennetaan kenkiin hokit, eli pienet nastat estämään liukastumista. Kun pakkanen saapuu, myös ilma kuivaa. Syksyn sadepäivinä ilman kosteusprosentti voi olla usean päivän ajan jopa 100%, kun taas kuivana pakkaspäivänä luku voi olla puolet pienempi. 

Hevosen ruuansulatushäiriöistä voi lukea esimerkiksi Hevostietokeskuksen sivuilta: Ruuansulatushäiriöt ja niiden ehkäiseminen. 

 Mittauksen kohteena olleen hevosen ulkoilualue.
Kuva: Tarkkailtavan hevosen ulkoilualue, jossa hevonen ulkoilee noin 12 tuntia päivässä. Alue koostuu kolmesta aitauksesta, joiden välillä pääsee liikkumaan avoimien porttien kautta. Lisäksi hevosten käytössä on eristetty pieni mökki. 

Tulokset 

ennen pakkasta 

  • ulkoiluaika noin 12 tuntia 
  • vapaan liikkumisen määrä päivässä noin 5-6 km 
  • Juomisen määrä ulkona noin 60 litraa / 2 hevosta 

pakkasen saavuttua 

  • ulkoiluaika noin 12 tuntia
  • vapaan liikkumisen määrä noin 3-4 km
  • juomisen määrä noin 60-70 litraa / 2 hevosta (ensin eristetystä astiasta, jonka jälkeen vierelle tuotiin lämmitetty astia)  

Erityisesti huomioitavaa oli se, että Harri-hevosen vapaan liikkumisen määrä väheni merkittävästi maan jäätyessä. Harrilla ei myöskään ollut hokkeja kengissään toisen mittausvaiheen ensimmäisinä päivinä. Tämä on voinut vaikuttaa liikkumisen määrään ja se on voinut nostaa myös onnettomuusriskiä esimerkiksi liukastumisen muodossa. Hevonen on voinut myös jännittyä liikkuessaan, jolloin jännitystila on voinut aiheuttaa lihaksiston jumiutumista. Kova maa ja sen epätasaisuus on voinut myös vähentää hevosen luontaista liikkumista ulkona, esimerkiksi kavionpohjien arkuuden vuoksi. 

On tärkeää huomioida, etä juominen säilyi samana tai lisääntyi ilman viilentyessä. Samaan aikaan kun vapaan liikkumisen määrä väheni. Hevoset valitsivat  juomaveden ensisijaisesti eristetystä astiasta, vaikka vieressä oli myös  lämmitetty astia. Kun lämpötila laski kylmemmäksi kuin -7, hevoset siirtyivät juomaan lämmitetystä astiasta. Huomionarvoista on myös se, että maan jäätymisen myötä vapaa liikkumisen määrä väheni merkittävästi, mutta vedenkulutus säilyi miltei samana. Liikkuminen lisääntyi hieman hevosen saatua hokit kenkiin. 

 

Lue lisää Älyjuomakuppi-hankkeesta täältä. 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.